Lång inbromsningstid? Det kan vara slitna bromsbackar

Ett gemensamt problem till många tyngre fordon som exempelvis husvagn, hästtrailer och biltransporttrailers jag fått in till min verkstad är att bromsbackarna är lite för klena, då föraren upplever att det tar en ganska så lång tid innan de får stopp på fordonet vid inbromsning.

En del av bromssystemet

Bromsbackar är el del av bromssystemet. De sitter inne i själva trumbromsen och fungerar så att när föraren bromsar, pressas dessa mot trumman för att få fordonet att stanna.
Inte så konstigt att dessa behövs bytas ut någon gång då och då med tanke på all den lasten och vikt de vanligtvis belastas med.

Det här är såklart något som de flesta utav kunderna inte vet så mycket om och den tid det faktiskt tar att byta och fixa till. Man behöver liksom plocka isär hela bromssystemet.
Nu har jag i alla fall precis lagt en beställning på flertalet olika bromsbackar att förse mina kunder med! Förra veckan hade jag inne både en släpvagn, båttrailer och en husvagn. I veckan som kommer har jag ytterligare några husvagnar som kommer in för att se över bromsarna på, men även ett par båttrailers. Det märks att det börjar gå mot sommartider nu när folket tar fram sina båtar, husvagnar och husbilar och rustar upp dom för kommande säsong.

Härligt tycker jag! Jag älskar verkligen mitt jobb. Dels att få meka med fordon på dagarna, dels det faktum att jag hjälper mina kunder att lösa ett problem och underlätta deras vardag. Ett annat plus i kanten är ju variationen på både fordon, problem och olika människor jag får träffa varje dag.

Nej, nu är det dags för mig att återgå till mekandet och faktiskt, byta bromsbackarna på ännu en husvagn. Glad sommar önskar jag er, och glöm inte att se över era fordon mellan varven.